Regenboog over het Bloembaar veld in de zomer

Wie of wat is Bloembaar?

Bloembaar biedt jou boeketten aan met alles wat ‘bloem-baar’ is. Ik nodig je uit om verwonderd te kijken naar al het schoons dat op dat moment in bloei staat. Bloembaar staat voor duurzaam geteelde bloemen. Dat wil zeggen opgekweekt zonder chemische (bestrijdings)middelen, zonder verre transporten, zonder forceren, met veel liefde.

Zo krijg je een wisselend aanbod van kraakverse bloemen uit mijn veld in Liezele.

foto van Esse van Bloembaar winter

Ik ben Esse, de 34-jarige ‘bloemenboerin’ achter Bloembaar. Als stadskind droomde ik al van een leven als boerin. Met carnaval verkleedde ik mezelf als boerin (gelukkig in een wereld zonder sociale media). Mijn zus en ik kropen ’s avonds stiekem bij elkaar in bed om te overlopen welke dieren we zouden houden op onze boerderij. Van elke soort een mannetje en een vrouwtje, ah ja, zoveel wisten we al over de bloemetjes en de bijtjes. Toen werd een zaadje geplant.

Ik besefte toen nog niet dat je ook boerin kan worden met bloemen. Wanneer je een boeket deelt, deel je vreugde. De fascinatie voor alles wat ‘bloem-baar’ was, bleef groeien. Het plan kreeg stilaan vorm en ik verslond alle informatie die ik te pakken kreeg over het duurzaam kweken en oogsten van snijbloemen. Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik dit doe met respect voor het bodemleven en het ritme van de seizoenen.

In 2022 startte Bloembaar officieel en volgde ik de opleiding Eco-bloementeler bij Yo van Achillea. Daar leerde ik heel wat bij over het telen van bloemen én ik leerde enthousiaste bloemenzotten kennen. Samen bouwen we aan een meer duurzame (snij)bloementeelt met aandacht voor de omgeving.

Na een relatiebreuk start ik in 2024 op een nieuwe locatie in Liezele, die me heel wat mogelijkheden biedt om te groeien (letterlijk en figuurlijk).

Zo geniet ik 25 jaar na mijn kinderdromen van het opkweken, verzorgen, oogsten en boeketten maken, van mijn ‘boerenleven’.